zondag 29 november 2015

MUN en dans

Onze twee oudsten namen dit weekend deel aan een MUN (= Model United Nations) conferentie.  De bedoeling is dat jongeren zich voordoen als vertegenwoordiger van een land en in die hoedanigheid deelnemen aan discussies rond een bepaald onderwerp (vb. wapens, sociale zekerheid, gezondheid, economie,...) Gelukkig hadden ze gedurende het eerste trimester in één van de avondactiviteiten zich hiervoor voorbereid.
De dresscode is, bij dit soort gelegenheden, formeel dus moest er eerst gewinkeld en daarna geshowd worden.

De schoenen moet je er zelf bijdenken

Ondertussen genoot Liesbet van haar weekendje enig kind.  Samen met enkele andere kinderen van school nam ze deel aan een talentenshow, ter gelegenheid van een opendeurdag van een muziekschool in Seremban. Het eerste optreden ooit van de UCSI Dance Club !!!

 

Stoute muggen

Vorige week was ik uitgeteld.  Reden : dengue of knokkelkoorts gekregen door een muggenbeet.
Er zijn hier muggensoorten die ook overdag bijten en sommige van die beestjes kunnen een vervelende ziekte overdragen.  De eerste symptomen lijken op griep: hoge koorts, overal pijn in je lichaam,... Maar omdat je witte bloedcellen en de bloedplaatjes heel snel verminderen moet je dit goed laten opvolgen.  Omdat het om een virus gaat, kunnen de dokters niet te veel doen.  Je moet zorgen dat je vochtgehalte op peil blijft, dus (water) drinken is de boodschap.
Gelukkig had ik niet te veel andere bijwerkingen, enkel een algemeen zwak gevoel : de meters tussen mijn zetel en het toilet en terug werden al sloffend afgelegd waarna ik uitgeteld moest bekomen. 
Na een weekje thuiszitten is alles weer vergeten, we zullen in het vervolg er opnieuw aan denken ons ten allen tijde goed te beschermen tegen die prikkende beestjes.
Jammer genoeg heb ik daardoor de festiviteiten van de Belgische week gemist.  De kinderen en Wouter zijn op maandag wel gaan feesten.  De optredens zijn naar wens verlopen en de Belgische hapjes en drankjes vielen in de smaak.




vrijdag 13 november 2015

Indische trouw en Ipoh

Oktober is hier voorbijgevlogen.  Niet dat er zoveel op voorhand gepland.  Het korte (werk)bezoek van mijn broer Klaas deed ons veel plezier.  Ook voor hem was het eens iets anders om tijdens zijn werkweek niet op hotel te zitten maar in een familiale B&B met persoonlijke ontvangst.
Voor de rest gingen we op zoek naar geocaches, verbleven we een weekendje KL bij vrienden en hadden de kinderen superheldendag op school.

mijn superhelden

Zaterdag waren we uitgenodigd op de huwelijksreceptie van Mani en Logeswari (dochter van één van mijn koffievriendinnen).  Het huwelijk had de week ervoor plaatsgevonden in Australië, thuisbasis van de bruidegom.  Het was ons eerste (Indisch) huwelijk en die verlopen hier toch iets anders dan bij ons.  Dancing shoes zijn hier niet nodig.  De gasten krijgen een maaltijd aangeboden waarna iedereen op de foto kan met het gelukkige paar en dat is het.  Dan duren de Belgische feesten toch iets langer. De dames van ons gezin hadden zich voor de gelegenheid aangepaste kledij aangeschaft.  De heren waren blij dat ze in hun zondagse kostuum mochten gaan, wat al meer opgekleed was dan de meeste lokale mannen-de meesten liepen rond in T-shirt en jeans(broek).


 



 
koffiekletsvriendinnen en familie


Ter gelegenheid van Dipavali hadden we een 4-dagen weekend en trokken we er nog eens op uit.  Ipoh, geroemd om zijn keuken en koloniale verleden, stond al een tijd op mijn lijstje en ligt op 2,5 uur noordwaarts rijden van bij ons.  Ideaal voor een korte trip.
In het begin van de 20e eeuw leefde dit gebied op door de tinindustrie.  De, door Engelsen geleidde, tinmijnen lokten veel Chinese arbeiders en handelaars, wat zorgt voor een culturele mengelmoes in de stad.  Na het sluiten van de tin'mijnen' is dit gebied wat ingedommeld maar een revival is ingezet en men probeert volop toeristen te lokken.


het stadhuis

het station


de vroegere 'rosse buurt' is nu een hippe steeg


henna-tatoe
 
het resultaat bij Liesbet

 

 
 
gedroogde visjes, garnalen,... 

Tarzan en Jane
 
In de karstrotsen rond de stad zijn er heel wat grotten te bezoeken waarin men hier en daar een tempel gemaakt heeft.
 





een Chinees columbarium bij één van de tempels
Eén van toeristische trekpleisters ligt enkele kilometers buiten de stad.  'Kellie's Castle' werd gebouwd door een Engelse ingenieur-landeigenaar.  Om in de gratie te komen van de Engelse adel die hier woonde, plande hij de bouw van een groot huis (oa met het geld van zijn vrouw).  Het project was vooral een pronkstuk, bedoeld om gasten te ontvangen en feesten te geven en zou de eerste lift in Maleisië krijgen.  Helaas gingen de zaken niet zoals gepland: door geldproblemen en het uitbreken van de Spaanse griep liep het project vertraging op.  Na het onverwachte overlijden van de bouwheer besloten zijn vrouw en kinderen naar Engeland terug te keren, waarna de bouw helemaal werd stilgelegd.

  

De toeristische waarde van het industriële erfgoed kent men hier nog niet zo goed.  Geen van de sites waar tin gebaggerd werd, is te bezoeken.  We konden vanuit de verte een blik werpen op een indrukwekkende baggerconstructie die in restauratie zou zijn.  Het baggeren is een weinig mileuvriendelijke aangelegenheid maar 10-tallen jaren na de sluiting van de industrie vormen de gevormde plassen een gebied waar je een heleboel vogels kunt spotten.  Jammer genoeg hadden we dit niet voorzien en was onze telelens niet mee.