maandag 23 februari 2015

Yogyakarta en omgeving

Dankzij Chinees nieuwjaar hadden we 5 vrije dagen en trokken we er op uit.  Dit keer vlogen we richting Java, één van de tot Indonesië horende eilanden.  In het centrale zuiden van het eiland bezochten we Yogyakarta en omgeving.
De stad op zich heeft niet zo veel te bieden.  De grote toeristische attractie is het Kraton, het paleis van de sultan.  Een plaatselijke gids begeleidde ons in het Nederlands doorheen de vele kamers en binnenplaatsen.  Vooraleer ze ons de wetenswaardigheden luidop vertelde hoorden we haar telkens eerst stilletjes voor zichzelf oefenen, waarschijnlijk vragen niet veel bezoekers de Nederlandstalige uitleg.  De uitgestalde foto's en eigendommen behoorden voornamelijk toe aan de 9de sultan en zijn 6 vrouwen.  Volgens de gidse werd hij aanbeden door het volk. Dat hij ook in het buitenland met groot respect ontvangen werd, getuigen de verschillende adelbrieven die hij van verschillende Europese leiders ontving.
Op de eerste binnenplaats van het paleis konden we genieten van een voorstelling van traditionele muziek en dans.

woning van de huidige sultan

de feestruimte

onze gids
detail van het paleis


 



Niet enkel de gidse sprak hier Nederlands, ook de man aan de ticketbalie kon tot grote verbazing van de kinderen enkele woorden Nederlands.  Vooral bij de oudere bevolking moesten we opletten wat we zeiden, dankzij hun koloniale verleden kon het zijn dat ze ons verstonden.  Op sommige etalages  merkten we nog verschillende Indonesische woorden op duidelijk afkomstig van het Nederlands : gordyn, sprei, knalpot en 's ochtends hoorden we de mensen elkaar begroeten met een 'morgen'.

een typisch straatbeeld in Yogya

een bril nodig ?

waar staat mijn motor ?

De belangrijkste redenen  om dit deel van Indonesië te bezoeken liggen echter enkele kilometers buiten de stad.  Ten westen, na een tocht door de rijstvelden, ligt de Boedhistische tempel van Borobudur.  Gebouwd in de 9de eeuw, is dit één van de grootste tempel in zijn soort ter wereld.  In de 19de eeuw werd hij 'ontdekt', verstopt onder een dikke laag vulkanisch as.  In de tweede helft van de vorige eeuw werd hij grondig gerestaureerd en sedert 1983 behoort hij tot het werelderfgoed.
Verdeeld over drie niveaus en 10 verdiepingen wordt de groei van de mens voorgesteld in gebeeldhouwde friezen :  onderaan de aardse verlokkingen, het middelste niveau waar de mens weerstaat aan de verlokkingen om uiteindelijk het hoogste niveau te bereiken : spiritueel en zonder enige aardse verlangens.
Op het middelste niveau wordt ook verhaal van Sidharta Goutama, de stichter van het boedhisme, voorgesteld.  Astrid kon dit goed volgen want ze had net een werk over het Boedhisme moeten maken voor IVS.
Het bovenste niveau is opgedeeld in drie lagen.  Hier geen gesculptuurde panelen meer maar enkel nog 92 stupas met in elk een boedhabeeld.  Bovenaan een gesloten ronde stupa waar zich vroeger het grootste boedhabeeld bevond. 
De boedhabeelden zelf houden hun handen op 5 verschillende wijzen, op de onderste 2 niveaus afhankelijk van de richting waarin ze kijken en op het hoogste niveau allemaal hetzelfde.













Voor de Indonesische schoolkinderen die de tempels bezochten vormden wij blijkbaar een extra attractie.  Astrid en Liesbet vonden het wat overdreven toen de lokale meisjes hun broer aanriepen met 'handsome boy, handsome boy' en het in gillen uitbarsten toen hij langsliep, als was hij een lid van één of andere boysband.  De vele vragen, ook van volwassenen, of we samen met hen op de foto wilden, wezen we kordaat van de hand.

Onderweg naar deze plaats waren we al eens gestopt bij een kleinere tempel en een boedhistisch klooster.  Speciaal hier is het boedhabeeld die een Westerse zithouding heeft : met beide voeten op de grond.






In het noordoosten, net buiten de stadsgrenzen ligt een tweede, totaal ander tempelcomplex dat ook deel uitmaakt van het werelderfgoed.  Prambanan is een Hindoe-heiligdom, ook al uit de 9de eeuw. In het binnenste van 3 concentrische vierkanten bevonden zich de drie hoofdtempels, gewijd aan de drie belangrijkste goden : Shiva (de vernieler), Vishnu (de beschermer)  en Brahma (de maker van de wereld).  Ook hier vind je aan de buitenkant van de tempels een beeldverhaal.  De story van de held Ramayana werd uitvoerig verteld, en af en toe uitgebeeld, door onze gids.  Voor elk van deze tempels staat telkens een kleinere voor het dier dat elk van hen dient, respectievelijk een os, een zwaan en een adelaar.  Enkel het beeld van de os heeft de tand des tijds doorstaan. 

zicht op de 6 hoofdtempels


Shiva
Brahma (met 4 hoofden)




de gids in volle actie


Ganesha



een 3D puzzeltje maken ?

Oorspronkelijk stonden binnen het hoofdcomplex 240 tempels maar door een aardbeving in 1006 is een groot deel verwoest.  Ook een uitbraak van de nabijgelegen vulkaan Merapi zorgde mee voor de verwoesting.  Veel van de originele stenen is daarna gebruikt door de omwonenden voor het (her)opbouwen van woningen.  Toch liggen rondomrond nog ontelbare stenen te wachten tot ze opnieuw in elkaar gepuzzeld worden.

In de nabijheid bevinden zich ook nog enkele andere tempelruïnes, waarvan de Sewu tempel (de duizendste) de belangrijkste is.  De naam verwijst naar de legende van Rara Jonggrang een beeldschone prinses die niet wilde trouwen met koning Bandung Bondowoso nadat hij haar vader had vermoord.  Omdat hij bleef aandringen gaf ze hem de opdracht 1000 tempels te bouwen op 1 nacht.  Toen ze zag dat hij bijna slaagde in zijn opdracht liet ze haar meiden een groot vuur aanmaken alsof het al zonsopgang was.  De koning ontstak in woede en veranderde de prinses in één van de vele standbeelden ter plaatse.  Als een meisje eerst het beeld en dan haar eigen gezicht drie maal aanraakt zal ze beeldschoon worden.



 




dinsdag 17 februari 2015

Gong Xi Fa Cai

Of te wel : Gelukkig Nieuwjaar !!!  Nee ik ben niet te laat, deze week, 18 februari, is het Chinees nieuwjaar.

Vrijdagavond werd dit op school gevierd.  Samen met de leerkrachten Mandarijns, bereidden de kinderen een heuse show voor.  Van tromgeroffel, over Chinese opera en poëzie tot tai chi en kung fu, het kwam allemaal aan bod.  Achteraf warden we getrakteerd door de Chinese uitbater van het restaurant op een Chinees diner.  De avond werd afgesloten met vuurwerk waarbij het lawaai even belangrijk was als het zicht, kwestie van de boze geesten weg te jagen.

Wat geven de Chinezen elkaar als cadeau op zo'n dag : potten gevuld met rijst of appelsienen want dit stelt geld of goud voor.  Alhoewel de jeugd tegenwoordig het liefst een rood envelopje gevuld met geld verkiest.  De titelzin betekent dan ook letterlijk : ik wens je toenemende rijkdom.   


Met dank aan Beth Dagsites voor het filmpje

Zaterdagavond vierden we valentijn in familiekring.  De kinderen hadden de tafel mooi versierd en ik kookte nog eens uitgebreid. Na het aperitief aan de bar 'toverde' ik het volgend op tafel : scampi's met mangosalsa, steak met look-soja-roomsaus en frietjes.  Als dessert was er rijstpap met kokosmelk en gegrilde ananas.  (met dank aan Marleen voor de libelle met dit lekkere receptje er in)  Jammer genoeg heeft onze oerdegelijke, 30 jaar oude, friteuse het opgegeven dus moeten we op zoek naar een nieuw toestel. 



voorgerecht
dessert














wijn = Australisch souveniertje

Naast de cultuur is er hier ook natuur te bezoeken.  Zondag merkten we in de bomen in de buurt enkele mooie vogels op.


een kleine reiger en een koppel duiven

drie blauwstaart bijeneter

donderdag 5 februari 2015

Toerist in 'eigen' land

Het bezoek van oma en opa gaf ons de voorbije weekends een reden om nog eens de toerist uit te hangen in Maleisië.

De 'Batu Caves', in de buurt van Kuala Lumpur, stonden nog op onze to-do lijst en met 'Thaipusam' in aankomst was het zeker de moeite dit te bezoeken.  272 trappen hoog in de grotten is één van de belangrijkste Hindoe-tempels van Zuid-Oost Azië. Om de god Murugan te danken, iets te verkrijgen of boete te doen, brengen de Hindoes een offer = 'Kavadi' naar boven.  Dit kan een pot gevuld met melk of honing zijn die ze op het hoofd naar boven dragen maar het kan ook een soort troon zijn die op het lichaam steunt door middel van  ijzeren pinnen die in het vel van de drager duwen, of belletjes die met haken aan de rug vasthangen.


De ingang van de grotten
een boeteling



De 'Kavadi' dans
met spies door de tong en al








de offerplaats
melk vloeide rijkelijk



De traditionele bezienswaardigheden konden we natuurlijk niet overslaan : de petronastowers, een beklimming van de KL-tower, een wandeling door Chinatown en ook nieuw voor ons : het museum of Islamic Arts.



een Koran
koepel in Museum for Islamic Arts





in 1930 het hoogste gebouw van Kuala Lumpur


detail in een Hindoe-tempel



detail in een Chinese tempel





Zicht op Petronastowers vanuit KL-tower


Chinees nieuwjaar is in aantocht



Afgewisseld met lekker eten en een duik in het zwembad van het hotel om te verfrissen om het programma niet te overladen.

Ook tijdens de week stonden er voor ons bezoek culturele uitstappen op het programma.  Per bus reisden oma en opa naar Melaka en de Cameron Highlands.  Hun laatste weekend (voor ons een verlengd) vervoegden wij ze naar het eiland Penang.

Georgetown, de hoofdstad van Penang, is een bruisende stad met een rijk verleden.  Van oudsher gelegen op een drukke handelsroute, was dit een plaats waar zowel Oosters als Westerse handelaars zich vestigden.  Deze mengelmoes aan invloeden vind je terug in gebouwen, eten, ...
Het centrum is rijk aan kleine en grotere historische huizen vaak mooi gerestaureerd tot restaurantjes en hotels. 


de Blue Mansion


een oud handelshuis




laat je je voeren of fiets je zelf

















binnenplaats van de Blue Mansion


detail van een Chinese woning



















een Chinese tempel
  
een rij gerestaureerde huizen
  
Khoo Kongsi tempel
  
Daarnaast vind je her en der muurschilderingen gemaakt door oa. de Litouwse kunstenaar Ernest Zacharevic in 2012.  Ook recent zijn de metalen kunststructuren die op een ludieke wijze iets vertellen over de plaats of straat waar ze staan.


Jimmy Choo leered hier de stiel






little sisters

'little children on a bycicle'

'old man on boat'

'boy on a bike'


'the awaiting trishaw paddler'


'children playing basketball'
'children on a swing'
'reaching up'
'Kung Fu girl'
 
Ook buiten het centrum valt er iets te bezoeken.  Toen de Engelsen hier heersten trokken ze in het weekend de 'berg' op net buiten de stad.  Via een treintje kan je naar boven geraken zonder al te veel te zweten.  Iets verder ligt de Kek Lok Si tempel, ook wel de tempel van de duizend Boedha's genoemd.  Vijf jaar geleden waren ze hier nog druk het grijze afdak boven één van de grote beelden aan het bouwen.  Momenteel zitten ze in de afwerkfase.
 
zicht op de stad
Onderaan de Kek Lok Si tempel
















één van de grotere beelden





enkele van de vele Boedha's






een wensboom


Daarnaast genoten we ook van het lekkere eten.  5 jaar geleden genoten we van de vele stalletjes in de 'Red Garden Foor Paradise' dus moesten we dit opnieuw proberen.  Ieder kan kiezen wat hij of zij het lekkerst vindt dus niemand eet er met lange tanden.  Maar ook in Kebaya, het beste restaurant van Georgetown genoot iedereen van de moderne Nonya-keuken.



nonya-eten met een moderne twist


genieten in de foodcourt

 
henna hand bij Astrid

henna hand bij Liesbet