donderdag 5 februari 2015

Toerist in 'eigen' land

Het bezoek van oma en opa gaf ons de voorbije weekends een reden om nog eens de toerist uit te hangen in Maleisië.

De 'Batu Caves', in de buurt van Kuala Lumpur, stonden nog op onze to-do lijst en met 'Thaipusam' in aankomst was het zeker de moeite dit te bezoeken.  272 trappen hoog in de grotten is één van de belangrijkste Hindoe-tempels van Zuid-Oost Azië. Om de god Murugan te danken, iets te verkrijgen of boete te doen, brengen de Hindoes een offer = 'Kavadi' naar boven.  Dit kan een pot gevuld met melk of honing zijn die ze op het hoofd naar boven dragen maar het kan ook een soort troon zijn die op het lichaam steunt door middel van  ijzeren pinnen die in het vel van de drager duwen, of belletjes die met haken aan de rug vasthangen.


De ingang van de grotten
een boeteling



De 'Kavadi' dans
met spies door de tong en al








de offerplaats
melk vloeide rijkelijk



De traditionele bezienswaardigheden konden we natuurlijk niet overslaan : de petronastowers, een beklimming van de KL-tower, een wandeling door Chinatown en ook nieuw voor ons : het museum of Islamic Arts.



een Koran
koepel in Museum for Islamic Arts





in 1930 het hoogste gebouw van Kuala Lumpur


detail in een Hindoe-tempel



detail in een Chinese tempel





Zicht op Petronastowers vanuit KL-tower


Chinees nieuwjaar is in aantocht



Afgewisseld met lekker eten en een duik in het zwembad van het hotel om te verfrissen om het programma niet te overladen.

Ook tijdens de week stonden er voor ons bezoek culturele uitstappen op het programma.  Per bus reisden oma en opa naar Melaka en de Cameron Highlands.  Hun laatste weekend (voor ons een verlengd) vervoegden wij ze naar het eiland Penang.

Georgetown, de hoofdstad van Penang, is een bruisende stad met een rijk verleden.  Van oudsher gelegen op een drukke handelsroute, was dit een plaats waar zowel Oosters als Westerse handelaars zich vestigden.  Deze mengelmoes aan invloeden vind je terug in gebouwen, eten, ...
Het centrum is rijk aan kleine en grotere historische huizen vaak mooi gerestaureerd tot restaurantjes en hotels. 


de Blue Mansion


een oud handelshuis




laat je je voeren of fiets je zelf

















binnenplaats van de Blue Mansion


detail van een Chinese woning



















een Chinese tempel
  
een rij gerestaureerde huizen
  
Khoo Kongsi tempel
  
Daarnaast vind je her en der muurschilderingen gemaakt door oa. de Litouwse kunstenaar Ernest Zacharevic in 2012.  Ook recent zijn de metalen kunststructuren die op een ludieke wijze iets vertellen over de plaats of straat waar ze staan.


Jimmy Choo leered hier de stiel






little sisters

'little children on a bycicle'

'old man on boat'

'boy on a bike'


'the awaiting trishaw paddler'


'children playing basketball'
'children on a swing'
'reaching up'
'Kung Fu girl'
 
Ook buiten het centrum valt er iets te bezoeken.  Toen de Engelsen hier heersten trokken ze in het weekend de 'berg' op net buiten de stad.  Via een treintje kan je naar boven geraken zonder al te veel te zweten.  Iets verder ligt de Kek Lok Si tempel, ook wel de tempel van de duizend Boedha's genoemd.  Vijf jaar geleden waren ze hier nog druk het grijze afdak boven één van de grote beelden aan het bouwen.  Momenteel zitten ze in de afwerkfase.
 
zicht op de stad
Onderaan de Kek Lok Si tempel
















één van de grotere beelden





enkele van de vele Boedha's






een wensboom


Daarnaast genoten we ook van het lekkere eten.  5 jaar geleden genoten we van de vele stalletjes in de 'Red Garden Foor Paradise' dus moesten we dit opnieuw proberen.  Ieder kan kiezen wat hij of zij het lekkerst vindt dus niemand eet er met lange tanden.  Maar ook in Kebaya, het beste restaurant van Georgetown genoot iedereen van de moderne Nonya-keuken.



nonya-eten met een moderne twist


genieten in de foodcourt

 
henna hand bij Astrid

henna hand bij Liesbet










 

1 opmerking:

  1. hay liesbet en fam we missen jullie echt en ist daar een beetje leuk grts antonio

    BeantwoordenVerwijderen